Vad är då skillnaden mellan dessa två nagelprodukter?

Om vi tittar på akrylen, så är det en produkt som består av två delar.

En vätska som kallas för akrylvätska och är en monomer.

Ett pulver som kallas för akrylpulver och är en polymer.

Dessa två nagelprodukter bildar tillsammans det material vi kallar för akrylnagel. Genom att mixa dessa nagelprodukter tillsammans, man doppar alltså sin akrylpensel (som är tillverkad i mårdhår, dessa finner ni under nailartprodukter) i akrylvätskan och därefter försiktigt låta penseln och vätskan suga upp en rätt mängd akrylpulver och skapa en ”boll” som direkt appliceras på den naturliga nageln och pressas ut med akrylpenselns hjälp till en formbar nagel.

Akrylen är en termoplast och härdar av temperaturen i luften. Beroende på hur hög/låg temperaturen är, därefter härdningstiden. Så ju kallare det är i rummet, desto längre tid tar härdningen. Men normal set tid är ca 45-60 sek. Dock kan tilläggas att akrylen har en totaltid på ca 24 timmar för full genomhärdning, så det första dygnet ska man vara lite försiktig i sin hantering.

Det som upplevs vara den negativa biten vad det gäller akryl är att det är en nagelprodukt som avger en väldigt stark doft och som många upplever tungt att andas och kan även orsaka huvudvärk och illamående. Akrylen är även betydligt hårdare att fila i än gelen och en rekommendation är att man använder en elfil för att underlätta sitt arbete och samtidigt minska risken av förslitningsskador i händer och axlar.

Akrylen går enbart att få i en viskositet (styrka/hårdhet) och passar inte till alla typer av naglar. Så arbetar man med enbart denna nagelprodukt kan man tyvärr ibland bli lite begränsad.

Det som är ett plus i kanten med akryl enligt min mening är att den är fantastisk att bygga 3D nailart med. Här kan an få till riktigt trevliga och spännande kreationer. Bäst är att införskaffa sig nailartprodukter så som tunna penslar, dottingtools, rakblad mm. Då kan man få till riktigt roliga designs.

Hur du håller din akrylpensel ren och skyddar den när du inte arbetar:

Bäst är att ha den liggandes med borsten pekandes något neråt och gärna med en hylsa som skyddar stråna. Om du ställer din akrylpensel med borsten uppåt, rinner överbliven akrylvätska ner och lagrar sig samt löser upp limförbindelsen runt borsten. Detta resulterar då i att din akrylvätska och din blandning blir missfärgad.

Om vi nu tittar på Gel så är den uppbyggd i stort sätt på samma sätt som akrylen. Skillnaden med denna nagelprodukt är att allt är blandat i en och samma burk. Du behöver alltså inte mixa din egen blandning. Den andra skillnaden är att gel härdas i ett UV/LED-ljus och inte av temperaturen i luften. Gel finns i ett stort urval av viskositeter. Här finns ett material för alla naglar. Allt från den rinniga och lösa gelen till den hårda – akrylliknande nagelprodukten. Gelens nackdelar är att den är kletig. Den fastnar överallt. Så här gäller det att hålla sina burkar rena och fina. Torka av alla ytor och försöka hålla tungan rätt i munnen och inte kleta ner allt i sin omgivning. Gelen kan påverkas av temperaturen i rummet. Så har du en gel som blivit lite kall, kläm in den i armhålan eller mellan låren för att värmas upp. Sätt INTE in den i micron!!! Om gelen där emot är för varm och rinner iväg. Då kan du lägga in den i kylskåpet en stund för att hårdna till sig.

Med gel kan du använda penslar som är av syntet hår och även mårdhår.

Du kan använda både spetsig form, rak form eller oval form. Det är vad man föredrar att jobba med. Finns inget rätt eller fel i detta avseende.  Penslarna hittar du under nailartprodukter. Gelen har i stort sätt ingen doft vilket gör att denna produkt är den mest eftertraktade nagelprodukt om man tittar på akryl kontrat gel. Men man ska inte låta sig luras och tro att den i det fallet är mindre hälsofarlig. Även om den inte avger stark doft, så finns de kemiska partiklarna där och vid fel hantering kan det bli en allergifälla eller liknande.

Gel är betydligt mjukare att fila i, men rekommenderar att man använder elfil trots det för att avlasta kroppen från onödigt slitage. Oftast kan man hitta anpassade filar hos respektive leverantör av nagelprodukter och nailartprodukter.

Du kan med fördel även med gel göra 3D nailart, men det är lite knivigare. Det gäller då att vara lite mer snabbtänkt och alert då gelen har en viss förmåga att rinna iväg. Ett tips är att blanda i lite akrylpulver i gelen, då får du en lite stabbigare gel som inte rinner i väg mitt i designen. Dock ska fortfarande gelen som är uppblandad härdas i sitt UV/LED-ljus och inte anpassas som akrylprodukt.

Hos Moonflair AB som är Swarovski Sverige hittar du det mesta för att kunna göra din design till ett lyckat resultat.

Du håller din gelpensel ren genom att torka av den på en ren och torr wipes. Om du har tillgång till ett lock, så sätt på den på din pensel. Finns inget som är så trist som smutsiga penslar. Och så är det så lätt att förstöra sina gelprodukter om penseln används med damm i.

Gel kan man med fördel använda på sina akrylnaglar. Bäst att använda en primer som ”luckrar” upp akrylens yta och mjuknar den något. Då sätter sig gelen lättare i akrylen och vi minimerar risken att gelen flagnar från akrylen.

Dock är det inte att rekommendera att lägga akrylen uppe på gelen som ett heltäckt lager. Akrylen är för hård och orsakar då lätt krackeleringar.